Köszöntő

Liszt Útja® - Európai Kulturális Út

Előszó
Liszt Ferenc 200. születésnapjának megünneplésére a zenekedvelők már évek óta készülődnek az egész világon. Annak érdekében, hogy ez a nekünk jutott, megismételhetetlen lehetőség ne csak a zeneértők és szeretők - sajnos csökkenő létszámú - körének, hanem az egész Európa polgárainak ünnepe legyen, létrehozunk egy új Európai Kulturális Utat: Liszt Útját®.

1811. október 22-én csillag született Doborjánban (ma: Raiding, Ausztria), az Esterházy hercegi birtokon: a csodagyerekből korának fénylő üstökösévé váló Liszt Ferenc, a 19. század világának igazi sztárja, egyedülálló életművet alkotó magyar - európai - világpolgára.

"Hírhedett zenésze a világnak" (Vörösmarty), virtuóz előadóművész, a zeneszerető közönség bálványa, a zenéjét nem ismerők és nem értők megvetésének tárgya. Európa hölgyeinek szívét megdobogtató, hűséges és olykor csapongó igazi férfi.

A fiatal tehetségek - elsősorban Richard Wagner - pártfogója, segítőkész és együtt érző ember, kora európai művész-világának ismerője és barátja. A vallás vigaszát, a letisztulást és nyugalmat Rómában kereső, de a világ örömeihez is ragaszkodó, csodálatos zongora, orgona és nagyzenekari műveket, szimfonikus költeményeket alkotó, a régmúlt magyar zenéjét kutató, s ennek alapján korának új zeneirodalmát megteremtő géniusz, a magyar kultúra utazó-batáron járó nagykövete. A magát mindig magyarnak valló Liszt Ferenc a németeknek túl francia, a franciáknak német, az osztrákoknak magyar, az egyháznak túl világias… Igen, ez mind Ő volt, az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb újítója, aki Bayreuthban, 1886. július 31-én lépett a halhatatlanságba.

Születése óta már két évszázad eltelt, mégis kevéssé ismeri a világ Liszt Ferenc teljes életművét és annak értékét, korát messze meghaladó, előremutató hangzásvilágát és hatását az egész európai zeneművészetre. A közelgő évforduló kínálja az alkalmat az eddigi kép megváltoztatására, ezt kívánja elősegíteni a Liszt Útja program.

A program új, sajátosan európai civil kezdeményezés, amely lehetőséget kínál 24 európai ország több mint 200 városa között a magas szintű, tartalmas, hosszútávon fenntartható együttműködésen alapuló kulturális - turisztikai - gazdasági kapcsolatok megteremtésére.

Kedves Látogatónk!
Fedezze fel Lisztet! Liszt Útja oldalain szeretnénk a lehető legtöbb Liszt Ferenchez kapcsolódó információt eljuttatni Önhöz!  Amire nem talál rá nálunk, azt megtalálja együttműködő partnereink kapcsolódó lapjain. S ha már mindenre rálelt a virtuális világban, fedezze fel személyesen a valóságban is mindazt a szépséget, amit Liszt is láthatott: válasszon az utazási irodák "Lisztre hangolt" ajánlataiból, vagy kövesse egyénileg az általunk javasolt útvonalakat: vegye igénybe a bennük szereplő szálláshelyeket, kóstolja meg Liszt egykori kedvencét valahol Európában - Magyarországon egy hangulatos kis étteremben, egy szép zongorakoncert után ízlelje meg Liszt borát Szekszárd vagy Kőszeg pincéiben, látogassa meg a budapesti Liszt Ferenc tér pezsgő, fiatalokkal és élettel teli helyeit egy szép nyári estén - felejthetetlen élmények!

Ami biztos: csak olyan helyeket ajánlunk,
amelyeket magunk is "megkóstoltunk"!
S ha bejárta Liszt Útját, értékes nyereményekkel lehet gazdagabb!

Hangolódjon Ön is Lisztre -- Induljon most el, Liszt Útja várja...


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2011-01-11
Azonosságok Liszt Ferenc és Cziffra György életében | részletek
Liszt Ferenc A 19. század legnagyobb zongoravirtuóza és a legismertebb magyar személyisége Született: 1811. október 22. Szülőhazája...
2011-01-11
Németországi Liszt programok - 2011 | részletek
A Német Turisztikai Hivatal hírleveléből Weimar és Liszt Liszt Ferenc tizenegy évig élt Weimarban, 1867. augusztus 28-án az eisenachi Wartburgban mutatták be a Szent Erzsébet legendája című...
2010-11-10
Lisztománia 2011 | részletek
A BURGENLANDI JUBILEUMI ÉV PROGRAMJA Csodagyermek, zongoravirtuóz, a nők kedvence és az európai koncerttermek kiváló mestere: Liszt Ferenc a romantika korának egyik legcsillogóbb zenei...
»» minden bejegyzés

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió