Lisztománia 2011

A BURGENLANDI JUBILEUMI ÉV PROGRAMJA

Csodagyermek, zongoravirtuóz, a nők kedvence és az európai koncerttermek kiváló mestere: Liszt Ferenc a romantika korának egyik legcsillogóbb zenei egyénisége volt. A raidingi zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából Burgenland a Lisztomania 2011 © című rendezvénysorozattal tiszteleg a kiemelkedő komponista egyedülálló munkássága előtt. Nem sokkal Liszt Ferenc 199. születésnapját (október 22.) követően és mindössze 99 nappal a Lisztomania 2011 © névre keresztelt rendezvénysorozat megnyitója előtt bemutatjuk a jubileumi év egyedülállóan gazdag programkínálatát. Burgenland 200 koncerttel, kiállításokkal, rendezvényekkel, projektekkel és publikációkkal ünnepli "szupersztárját".

Liszt Ferenc - a raidingi zseni, aki szupersztárnak született
Liszt Ferencnek már a születése előtt rendkívüli jövőt jósoltak: egy cigányasszony azt súgta a zeneszerző édesanyjának, Liszt Anna Máriának, hogy szépreményű fiút hoz majd a világra - végül is ebben az időben tűnt fel az égbolton az "1811es nagy üstökös". Liszt Ferenc 1811. október 22én látta meg a napvilágot a burgenlandi Raidingban, amely akkoriban még Doborján néven Magyarországhoz tartozott. Nem kellett hozzá sok idő hogy megcsillogtassa zenei tehetségét. Az első sikeres soproni és pozsonyi koncertek után már csodagyerekként tartották számon. Édesapja, Liszt Ádám - aki az Esterházyuradalom intézője és amatőr csellista volt - már tizenegy éves korában lehetővé tette a kis Ferenc számára, hogy Carl Czernynél és Antonio Salierinél tanuljon zongorázni Bécsben. Egy évvel később Liszt már meghódította Párizs és London szalonjait, színpadait és nemesi házait.

Liszt a zongorajáték igazi forradalmára volt: szólódarabjai virtuóz művek, koncertjei igazán különc fellépések voltak. Ő volt az első, aki zongoristaként egyedül töltött meg egy egész estés koncertet és ő vezette be a zongoraest (piano recital) fogalmát is. A zongoravirtuóz színpadi fellépései legendásnak számítottak, sikeres koncerteket adott Európaszerte és nagyszerűen értett hozzá, hogy közönségét eufórikus hangulatba hozza. A hölgyhallgatóság körében mármár hisztérikus rajongásnak örvendett. A weimari évek alatt írt szimfonikus költeményeivel Goethe és Schiller aranyló korszakához kereste a kapcsolatot. Liszt Ferenc több mint 800 zeneművet komponált, köztük a hmoll szonátát is, amely mind a mai napig magával ragadja a hallgatóságot. A zeneszerző életében a vallás is meghatározó szerepet játszott, amelynek eredményeként számos egyházi művet is alkotott.

Liszt Ferenc igazi európaivá vált, aki Bécsben, Budapesten, Párizsban, Londonban, Weimarban, Bayreuthban és Rómában egyaránt otthon érezte magát. Szoros kapcsolatban állt olyan művészekkel, mint Richard Wagner, Frédéric Chopin vagy Hector Berlioz, valamint korának - a művelt polgárság korának - kiemelkedő személyiségeivel.

Liszt Ferenc azonban nemcsak komponista, zongoravirtuóz, karmester, pedagógus és író volt, hanem érző, humánus ember is, aki gyakran játszott jótékony célból, toleráns személyiség, nagyszerű beszélgetőpartner és rendkívüli vonzerővel rendelkező férfi is egyben.

A "Lisztománia"
A "Lisztománia" kifejezés nem a modern kor szüleménye - épp ellenkezőleg: Heinrich Heine a zeneszerző 1841-42es elhíresült berlini koncertsorozatát jellemezte ezzel a szóval. A jubileumi évet népszerűsítő reklámkampány ezt a motívumot ragadta meg és "transzportálta" át Liszt Ferencet a XXI. századba. A Franz Hanfstaengl által készített eredeti képen látható "popsztár napszemüveg" a szupersztár témakör képi megerősítését szolgálja.

Burgenland Liszt Ferencet ünnepli
Burgenlandban 2011ben egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy közelebbről is megismerjük a fiatal Liszt Ferenc életkörülményeit: a raidingi Lisztházat, a születés helyét, a mellette létrehozott raidingi koncertházat és a templomot, amelyben megkeresztelték. Valamennyi helyszínen izgalmas koncertek és kiállítások várják az érdeklődőket. Eisenstadtban bepillantást nyerhetünk abba a különleges zenei és kulturális környezetbe, amelyet az Esterházyhercegek és mecénások teremtettek meg.

"A Lisztomania 2011© rendezvénysorozat keretén belül több olyan különleges fényponttal is szolgálhatunk, amelyek nagyszerűen kifejezik, milyen fontos is Burgenland számára Liszt Ferenc emlékének ápolása. A raidingi koncertház építésével, a szülőházban található kiállítás kibővítésével, valamint a fesztiválprogram megújításával az elmúlt években nagyszerű alapot teremtettünk mindehhez. A jubileumi évben az egész tartomány egyetlen hatalmas színpaddá alakul át. Reméljük, sok vendéget üdvözölhetünk majd belés külföldről egyaránt" - mondta a Lisztomania 2011 rendezvénysorozattal kapcsolatban Burgenland kulturális ügyekért felelős tanácsosa, Helmut Bieler.

Egy Lisztév számos magyar vonatkozás, keresztprogramok és együttműködés nélkül természetesen elképzelhetetlen. Ennek megfelelően több magyar kulturális intézmény is fontos kiállítási tárgyakat adott kölcsön a kiállításokhoz. A Magyar Nemzeti Könyvtár értékes dokumentumokat bocsátott rendelkezésre Liszt Ádámról, míg a Nemzet Múzeumból festmények érkeztek, mint például Barabás Miklós alkotása, amely díszmagyarban ábrázolja Liszt Ferencet. A Budapest Galériában egy olyan kiállítást csodálhatnak meg a látogatók, amely a burgenlandi Oslipban rendezett euartnetwork alkalmával keletkezett és idén európai turnéra indul. A kiállítás részét képezi a budapesti művésznő, Szilágyi Teréz Liszt Ferencről alkotott kortárs műve is.

1) A koncertprogram
"Le Concert c'est moi" "A koncert én vagyok" (Liszt Ferenc) "Nincs még egy mondat, amely jobban körülírná a Raidingból származó zenei zseni lényét. Liszt Ferenc forradalmasította a koncert műfaját és varázslatos új dimenziókat nyitott a zene terén" - vélik a Liszt Fesztivál intendánsai, Johannes és Eduard Kutrowatz.

A Raidingi Liszt Fesztivál 2011ben több témakörrel is foglalkozik: egy zongoraciklus, egy zenekari ciklus, egy dalés kórusciklus, projektek és ősbemutatók, valamint emlékkoncertek szerepelnek a programok között, amelyeket négy blokkban, januárban, márciusban, júniusban és októberben adnak elő. A megnyitó 2011. január 27én egyben a Lisztomania 2011 kezdetét is jelenti. Az ORGELockenhaus orgonafesztivál Liszt egyházi alkotásait és orgonára írt zeneműveit vonultatja fel. Gidon Kremer magával ragadó, 30 éves jubileumát ünneplő Kamarazenei Fesztiváljának (Lockenhaus) középpontjában szintén Liszt áll. A "Mennyország és Haydn" projekt az eisenstadti hegyi templomban nagyszerűen ábrázolja Haydn, Liszt és a modernizmus egybeolvadását. A projet: p?lerin alkalmával új, interdiszciplináris kompozíciók születése várható. A Burgenlandi Tartományi Múzeum és a Grazi Művészeti Egyetem Oberschützenben tartja "Az ismeretlen Liszt" című tudományos szimpóziumát. Az Eisenstadti Joseph Haydn Konzervatórium egész sor nemzetközi előadást és workshopot szervez, amelyek koncertekkel zárulnak le.

2) A kiállítások
"A kiállítások együttesen átfogó és bámulatos képet adnak Liszt Ferenc meghatározó életszakaszairól, és bepillantást engednek a zeneszerző csillogó, színes személyiségébe is. Hogy a kiállítások olyan eredeti helyszínekre vezethetőek vissza, vagy olyan helyeken találhatóak, amelyek Liszt életében is meghatározó szerepet játszottak, még érdekesebbé és különlegesebbé teszik a tárlatokat. A megalapozott koncepciónak, a modern kivitelezésnek és a bátor ötleteknek, valamint a belés külföldről érkező kiállítási darabok sokaságának köszönhetően szinte kézzelfoghatóvá válik Liszt varázslatos személyisége" - írja körbe a kiállítások hangulatát Dr. Wolfgang Kuzmits, a KulturService Burgenland igazgatója.

A raidingi Lisztházban, a szülőházban a zeneszerző származása és a fenomenális életpálya elején álló csodagyermek áll a középpontban. Az Raidinggal szomszédos település, Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel, amelyben egy cigányasszony megjósolta a nagy művész érkezését. A Burgenlandi Tartományi Múzeumban a vezértéma, a "Lisztománia" áll a kiállítás középpontjában. A tárlat a magával ragadó színpadi fellépések és az európai koncertsorozatok időszakát dolgozza fel, amikor Liszt Ferenc igazi szupersztárrá, a "Lisztománia" valóságos fogalommá vált. Az eisenstadti Haydnházban látható kiállítás Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, valamint párhuzamot von Liszt Ferenc és Haydn között karnagyi szerepvállalásukat és a zenei életben betöltött úttörő szerepüket illetően.

A Burgenlandi Tartományi Képtárnak köszönhetően a Lisztomania 2011© végérvényesen megérkezik a XXŐ. századba: 2010ben a burgenlandi Oslipban található Cselleymalomban tartották az euartnetwork szimpóziumot, amely során az Európa különböző tájairól érkező művészek Liszthez kapcsolódó műveket alkottak. A 2011es jubileumi év elején ezek az alkotások a Burgenlandi Tartományi Képtárban kerülnek kiállításra, majd európai turnéra indulnak.

Az első állomás a Budapest Galéria, ahol a "Vivát Liszt" című kiállítás 2011. március 18től április 3ig csodálható meg. A további állomások között található például Bayreuth, Weimar, London és Velence is.

Az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeum Liszt mély vallásosságának szentel kiállítást. A MUBA - Neutali Építészettörténeti Múzeum "Liszt, a szabadkőműves" címmel rendez kiállítást, míg a raidingi Liszt Ferenc Koncertházban a Martin Haselböck közreműködésével létrehozott történelmi hangszerekből álló kiállítás várja az érdeklődőket.

3) Liszt Burgenlandban
A Lisztomania 2011© rendezvénysorozathoz számtalan intézmény és művész csatlakozott kreatív projektekkel: gyermekszínház a kulturális központban, iskolai kezdeményezések, egy gyermekkoncert az ORGELockenhaus alkalmával, kulturális programok gyermekeknek a kiállításokon, egy gyermekkönyv és egy modern dráma a lexliszt12 kiadásában, Liszt egyetlen operájának, a "Don Sanche avagy a szerelem kastélya" című alkotás kottaanyagának első kiadása, a Bécsi Akadémia jubileumi CDje, az Osztrák Pénzverde ezüstből készült Lisztemlékérméje és nem utolsósorban Burgenland kulináris üdvözleteként, Lisztborok és párlatok.
 
A jubileumi év, mint kultúrturisztikai gazdasági tényező
"A kulturális turizmus az elmúlt időszakban egyre meghatározóbb szerephez jutott Burgenlandban. A 2006ban alapított Raidingi LisztFesztivál például programkínálatát és látogatószámát tekintve is jelentős fejlődést mutathat fel indulása óta. A fesztivál programjaiért felelős intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz olyan, világszerte egyedülálló koncertélményekkel ajándékozzák meg a látogatókat, mint például a "Weimar hangja" című zenekari projekt, amelynek keretén belül Liszt Ferenc valamennyi zenekari műve felcsendül a raidingi Liszt Központban. Mivel a 2011es Lisztévhez nemzetközi szinten is számos kezdeményezés kapcsolódik, valamint a nemzetközi utazásszervezők részéről is nagy érdeklődés mutatkozik a jubileumi év ünnepségsorozata iránt, nagy várakozással tekintünk a Lisztomania 2011© elé" - mondta Dr. Josef Wiedenhofer, a Raidingi Liszt Fesztivál igazgatója.

Mario Baier, a Burgenlandi Turisztikai Hivatal igazgatója is csak igazolni tudja a lendületes fejlődést: "Burgenland változatos és élettel teli kulturális élete a helyi turizmus elengedhetetlen alkotóelemévé vált. A különleges és magával ragadó kulturális kínálatnak köszönhetően Burgenland tovább erősítette pozícióját a kulturális feltöltődés iránt érdeklődők táborában. Az ünnepi Lisztév a tartomány kulturális életének egy újabb kimagasló fénypontját jelenti, amelynek keretén belül az érdeklődők kihasználhatják az alkalmat, hogy az egyedülálló zeneszerző életének helyszínein merüljenek el Liszt Ferenc munkásságában és varázslatos személyiségében."

Megnyitóünnepség
A Liszt Fesztivál megnyitójára 2011. január 27én kerül sor, ez az esemény jelenti egyben a Lisztomania 2011 kezdetét is. A megnyitóbeszédet Ausztria köztársasági elnöke tartja. Ünnepi beszédet tart: Dr. Nike Wagner, Dr. Erhard Busek

A kiállítások 2011. március 17től november 11ig tekinthetőek meg. Minden további időpont és részlet megtalálható a programfüzetben, a Liszt Fesztivál kiadványában vagy www.lisztomania.at honlapon.
Letölthető fotók: www.lisztomania.at | www.lisztfestival.at | www.burgenland.info

A Lisztomania szervezőcsapata Burgenlandban
KSB KulturService Burgenland
Glorietteallee 1 A7000 Eisenstadt, Burgenland
Tel.: +4326827193112, Fax: +4326827193113
Email: office@kulturserviceburgenland.at
Internet: www.kulturserviceburgenland.at
Raidingi Liszt Fesztivál
Lisztstraße 46 A7321 Raiding, Burgenland
Telefon: +43261951047,  Fax: +4326195104722
Email: raiding@lisztzentrum.at
Internet: www.lisztfestival.at
Burgenlandi Tartományi Hivatal
7. számú osztály - kultúra, tudomány és archívum
Europaplatz 1 A7000 Eisenstadt, Burgenland
Telefon: +4326826002084,  Fax: +4326826002058
Email: post.kultur@bgld.gv.at
Internet: www.burgenland.at
Burgenlandi Turisztikai Hivatal
Johann PermayerStraße 13 A7000 Eisenstadt‚ Burgenland
Telefon: +432682633840,  Fax: +4326826338420
Email: info@burgenland.info
Internet: www.burgenland.info


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2011-01-11
Azonosságok Liszt Ferenc és Cziffra György életében | részletek
Liszt Ferenc A 19. század legnagyobb zongoravirtuóza és a legismertebb magyar személyisége Született: 1811. október 22. Szülőhazája...
2011-01-11
Németországi Liszt programok - 2011 | részletek
A Német Turisztikai Hivatal hírleveléből Weimar és Liszt Liszt Ferenc tizenegy évig élt Weimarban, 1867. augusztus 28-án az eisenachi Wartburgban mutatták be a Szent Erzsébet legendája című...
2010-11-10
Lisztománia 2011 | részletek
A BURGENLANDI JUBILEUMI ÉV PROGRAMJA Csodagyermek, zongoravirtuóz, a nők kedvence és az európai koncerttermek kiváló mestere: Liszt Ferenc a romantika korának egyik legcsillogóbb zenei...
»» minden bejegyzés

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió